Upalne, letnie dni nie służą obżarstwu.
Nikt nie ma ochoty stać przy rozgrzanej gazówce.
Z odsieczą przychodzą pomysły na lekkie i szybkie dania.
1-2 porcje
- 125 gramów suchego makaronu bg
- 3-4 łyżki oliwy + do gotowania makaronu
- 2-3 ząbki czosnku
- 175 gramów pomidorków koktajlowych
- świeża bazylia- gałązka
- świeży majeranek- gałązka
- swieże oregano- gałązka
- garść rukoli
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
W dużym garnku zagotuj posoloną wodę, dodaj odrobinę oliwy i gotuj makaron do miękkości. W międzyczasie umyj i przekrój pomidorki. Zioła, rukolę przepłucz i osusz. Czosnek przeciśnij przez praskę. Zioła posiekaj. Na patelni rozgrzej oliwę, dorzuć czosnek. Po chwili dodaj pomidorki i podsmażaj na małym ogniu przez około 2-3 minuty. Następnie dorzuć zioła, a potem odsączony oraz jeszcze gorący makaron. Całość wymieszaj i dopraw solą oraz pieprzem. Niech makaron wchłonie wszystkie smaki. Wyłącz gaz. Dodaj rukolę i wymieszaj. Podawaj od razu.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz