Wygląda niepozornie. Jednak soczyste, pełne słodyczy pomidory malinowe, podane z aromatycznymi ziołami sprawiają, że stworzymy wyjątkowe danie.
Dobra propozycja na letnie, leniwe kolacje.
Chleb można również zapiec przy okazji grillowania.
6 kanapek
Potrzebujemy:- 6 kromek gryczanego chleba na zakwasie
- 3 duże pomidory malinowe
- 2 ząbki czosnku
- łyżka oliwy z oliwek
- spora łyżeczka masła/ masła klarowanego
- gałązka bazyli
- gałązka oregano
- gałązka majeranku
- pieprz
- sól
Przygotowanie:
Zioła przepłucz i posiekaj. Pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skóry, usuń gniazda nasienne i pokrój w dość drobną kostkę. Odlej sok, który powstanie. Do pomidorów dodaj przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, zioła, łyżkę oliwy. Następnie dopraw solą, pieprzem. Wymieszaj i odstaw na bok. Piekarnik nastaw na górną grzałkę. Drugi ząbek czosnku również przeciśnij przez praskę i wymieszaj z masłem. Każdą z kromek posmaruj cienką warstwą tłuszczu i wstaw do rozgrzanego piekarnika.
Piecz tak długo, aż chleb się dobrze zrumieni. Na gorące kromki nakładaj wcześniej przygotowane pomidory.
Podawaj od razu.
Smacznego !
Mmm, uwielbiam pomidory malinowe, są taaakie pyszne :)
OdpowiedzUsuń