Nie spodziewałam się, że budyń bez mleka może mieć tak kremową konsystencję i głeboki smak.
Doskonale dorównuje tradycyjnemu.
W parze delikatnie kwaskowate maliny.
Ukłon w stronę prostoty
BUDYŃ
- szklanka mleka roślinnego, u mnie Alpro sojowe niesłodzone
- 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej*
- 2 łyżki cukru/ ksylitolu/ miodu
- łyżeczka masła/ masła klarowanego
SOS Z WIŚNIAMI
- 3/4 szklanki dojrzałych wiśni
- łyżeczka masła / masła klarowanego
- łyżeczka cukru/ ksylitolu/ miodu
Przygotowanie:
W rondelku zagotuj mleko roślinne. Następnie dodaj kaszę i ulubiony słód. Gotuj na małym ogniu przez około 10 minut. Kasza powinna się rozgotować. W tym czasie na patelni rozpuść masło, dodaj ksylitol. Gdy te się rozpuszczą dołóż wiśnie. Smaż na dość dużym ogniu, aż powstały z owoców sos zgęstnieje. Odstaw. Za pomocą blendera zmiksuj kaszę jaglaną z mlekiem na gładko. Następnie dodaj masło i zagotuj ponownie. Gorący budyń podaj z wiśniami.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz