czwartek, 28 maja 2015

Zupa mleczna z płatkami jaglanymi i truskawkami




Natura zaczyna nas rozpieszczać, kusić czerwonymi i słodkimi truskawkami.
Zatęskniłam ostatnio za smakiem z dzieciństwa...
Zupa mleczna- czyste wspomnienie codziennych śniadań podczas rodzinnych wakacji nad Bałtykiem.
Zamiast ryżu, ekspresowe w przygotowaniu płatki jaglane.
Mleko jedynie roślinne.

Potrzebujemy:
  • 200 ml mleka, u mnie sojowo-ryżowe
  • 3-4 łyżki bg płatków jaglanych np. Incola
  • 1 łyżkę ksylitolu lub innego słodu
  • kilka truskawek
Przygotowanie:
Dziecinnie proste. Zagotuj mleko. Dorzuć płatki jaglane i dosłódź do smaku. Gotuj przez kilka minut, tak długo, aż płatki zmiękną. W osobnym garnuszku rozgnieć widelcem kilka dojrzałych truskawek. Polej truskawkowym sosem jeszcze gorącą jaglankę.
Smacznego !

2 komentarze:

Drukuj