Zupa.
Nic wielkiego.
Jednak moja raczej wytrawna dusza nie mogła wyjść z podziwu jakie to jest pyszne.
Aromat cebulki, do tego chrupiące grzanki z gryczanego chleba na zakwasie.
Duet idealny.
Potrzebujemy:
- 1 litr bulionu, u mnie indyczo-króliczy
- 6 mniejszych cebul
- spora łyżka masła klarowanego
- 1/3 łyżeczki suszonego tymianku
- kilka kromek gryczanego chleba na zakwasie
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Najbardziej wzruszający etap. Cebule obierz i pokrój w cienkie plastry lub piórka. Na patelni rozpuść masło i dorzuć cebulę. Smaż cebulę na dość małym ogniu, mieszając co chwilę. Dopraw tymiankiem, solą oraz pieprzem, Gdy cebula zmięknie i zacznie się rumienić, wyłącz gaz. W garnuszku zagotuj bulion, dodaj cebulę i gotuj całość przez około 10-15 minut. Chleb ( może być wysuszony) pokrój w drobną kostkę. Na tej samej, rozgrzanej patelni wysyp nasze kawałki chleba i zrumień z każdej strony. Powstaną domowe, chrupiące grzanki. Na koniec zmiksuj blenderem zupę,ewentualnie dopraw, podawaj z grzankami.
Smacznego !
Pychotka :)))
OdpowiedzUsuń