Puchate placki z patelni.
Z naturalnie bezglutenowych, ciemnych mąk.
Twoje sumienie nie będzie krzyczeć.
Dodatek startych jabłek sprawia, że racuszki są mięciutkie i wilgotne.
-8 placuszków-
Potrzebujemy:
- 1/4 szklanki mąki kasztanowej
- 1/4 szklanki mąki gryczanej jasnej
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia bg
- 1/4 szklanki mleka, u mnie roślinne
- 1 małe jabłko lub 1/2 dużego
- małe jajeczko
- łyżeczka ksylitolu
- puder z ksylitolu, miód lub inny słód do podania
Przygotowanie:
Jabłko zetrzyj na tarce, na dużych oczkach. Do miseczki wsyp odmierzone porcje mąki, dodaj proszek do pieczenia i wymieszaj. Następnie dołóż rozbite jajko, starte jabłko, ksylitol i wlej mleko. Całość wymieszaj przy pomocy rózgi. Gdy ciasto będzie zbyt gęste, dolej odrobinę mleka. Usmaż placki na rozgrzanej oraz natłuszczonej patelni.
Smacznego !
świetne placuszki, może na jutrzejszy podwieczorek? ;)
OdpowiedzUsuń