Było
warto !
Nię mogę sobie wyobrazić co to będzie latem, kiedy targowe stragany będą się uginały pod ciężarem słodkich i jędrnych pomidorów !
Nię mogę sobie wyobrazić co to będzie latem, kiedy targowe stragany będą się uginały pod ciężarem słodkich i jędrnych pomidorów !
Potrzebujemy:
- 150 gramów ugotowanej kaszy jaglanej
- 250 ml przecieru pomidorowego, w kartoniku, bez cukru !
- 3 pomidory malinowe
- 3 ząbki czosnku
- mała cebula
- 4-5 jajeczek
- łyżeczka masła klarowanego
- tymianek, zioła prowansalskie
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Pomidory zalej wrzątkiem, po 2 minutach obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Czosnek przeciśnij przez praskę, a cebulę posiekaj w drobną kostkę. Na rozgrzanej, nieprzywierającej patelni rozpuść masło, dodaj czosnek oraz cebulę, zeszklij. Następnie dorzuć i przesmaż pomidory tak, aby soki odparowały. Do pomidorów dodaj kaszę jaglaną i wymieszaj. Dolej także przecier pomidorowy, dopraw dużą ilością soli, pieprzu i ziół. Gdy sos się delikatnie zredukuje, zrób niewielkie wgłębienia i wylej rozbite jajka. Trzymaj na ogniu dopóki białka się nie zetną.
Smacznego !
od jakiegoś czasu zabieram się za przygotowanie szakszuki i chyba Twoja jest kolejnym bodźcem by w końcu zrealizować plany:)
OdpowiedzUsuńale apetycznie, pozywnie i jak pysznie się prezentuje! :)
OdpowiedzUsuńzapraszam do wzięcia udziału w konkursie :) http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2015/02/konkurs-walentynkowy.html
Pierwszy raz zobaczylam to u Nigeli Lawson parę lat temu. Do dziś jajeczny faworyt!;)
OdpowiedzUsuńNareszcie blog jakiego szukałam od dawna! Ale te przepisy wyglądają apetycznie :) Będę Panią odwiedzać :)
OdpowiedzUsuń