To chyba najbardziej puszysty i delikatny chleb jaki kiedykolwiek jadłam !
Wykorzystuję tylko ciemne mąki i dużą ilość ziaren ze słonecznika.
Te małe i niepozorne nasionka są kopalnią cynku !
Podstawą tego chlebka są jajka, które są dozwolone w diecie candida, o ile nie są dla nas alergenem.
Inspiracja : Zdrowo zakręcona
Potrzebujemy:
- 5 jajek / białka oddzielone od żółtek/
- 110 gramów mąki gryczanej jasnej
- 30 gramów mąki z amarantusa
- 1/3 szklanki ziaren słonecznika
- łyżka zmielonego siemienia lnianego
- 75-100 ml wody
- płaska łyżeczka bg proszku do pieczenia
- łyżeczka soli
Piekarnik nastaw na 180 stopni. Siemię lniane zalej 75 ml wrzątku, wymieszaj i odstaw do przestygnięcia. Mąki odmierz, przesiej i połącz z proszkiem do pieczenia, solą oraz słonecznikiem. Do suchych składników dołóż żółtka oraz zaparzone siemię lniane. Polącz całość, w razie potrzeby dodaj dodatkowe porcje wody, tak by udało się wymieszać ciasto. W osobnej miseczce ubij białka na sztywno z odrobiną soli. Delikatnie wmieszaj , najlepiej partiami pianę z białek do przygotowanego wcześniej ciasta. Przełóż do keksówki, u mnie silikonowa /11 x 20 cm/ i piecz przez około 45 minut, do tzw. suchego patyczka . Wystudź na kratce.
Smacznego !
Akurat mam amarantus i zapas chleba BG się kończy, najwyższy czas spróbować samemu zrobić chleb BG :)
OdpowiedzUsuńJak najbardziej. Tylko nie radzę robić z samej amarantusowej :) Pozdrawiam !
UsuńChlebek.przepyszny i mieciutki, jestem zachwycona! ;)Zastanawia mnie czy mogę go zamrozic?
OdpowiedzUsuńTak :) piekę i od razu zamrażam nadmiar. Mało tego pozostaje puszysty :-)
UsuńMam gryczaną a nie mam amarantusa :( Czy można ją czymś zastąpić?
OdpowiedzUsuńMoże w Tesco można ją kupić? Nie mam zbyt wielu marketów ...
OdpowiedzUsuńi czy można coś zrobić, żeby chlebek się przypiekł? Miał chrupiącą skórkę ;)
OdpowiedzUsuń