Czasem sekret tkwi w prostocie receptury.
Aby przygotować ten chlebek niezbędne są tylko woda i mąka.
Smak możesz wzbogacić oczywiście solą, przyprawami i nasionami.
Wykonanie jest dziecinnie proste.
Mam jedynie zastrzeżenie co do ilości w przepisie.
Kolejnym razem zapewne wykorzystam większą blachę i co najmniej 200 gramów mąki !
Idealny dla osób, u których w menu nie ma miejsca na drożdże.
Przepis pochodzi z książki -Kuchnia polska bez pszenicy
- 100 gramów mąki gryczanej jasnej, lub 200, 300 i więcej
- 100 ml wody, lub 200, 300 i więcej.
- mała łyżeczka soli
- pestki dyni do posypania
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Przy użyciu miksera lub łyżki wymieszaj starannie mąkę z wodą oraz solą. Im dłużej będziesz wyrabiać tym ciasto będzie pulchniejsze. Możesz w tym miejscu również dodać ulubione przyprawy. Ciasto przełóż do silikonowej lub standardowej (posmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką ) foremki o wymiarach 26 x 10 cm. Jeżeli zwiększasz proporcje użyj takiej foremki aby ciasto miało 1 - 1,5 cm grubości. Chlebek posyp ziarnami pestek dyni. Keksówkę przykryj szczelnie folią aluminiową lub drugą odwróconą formą. Piecz przez około godzinę na jednej z dolnych półek. Przestudzony pokrój na kawałki, a później wzdłuż. Chleb dość dobrze znosi mrożenie.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz