niedziela, 1 lutego 2015

Zimowa szakszuka z kaszą jaglaną !

Wiem, wiem nie sezon na pomidory, ale nie umiałam się oprzeć pokusie aby wypróbować szakszuki w wersji na bogato.
 Było warto ! 
Nię mogę sobie wyobrazić co to będzie latem, kiedy targowe stragany będą się uginały pod ciężarem słodkich i jędrnych pomidorów !

Potrzebujemy:
  • 150 gramów ugotowanej kaszy jaglanej
  • 250 ml przecieru pomidorowego, w kartoniku, bez cukru !
  • 3 pomidory malinowe
  •  3 ząbki czosnku
  • mała cebula
  • 4-5 jajeczek
  • łyżeczka masła klarowanego
  • tymianek, zioła prowansalskie
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:
Pomidory zalej wrzątkiem, po 2 minutach obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Czosnek przeciśnij przez praskę, a cebulę posiekaj w drobną kostkę. Na rozgrzanej, nieprzywierającej patelni rozpuść masło, dodaj czosnek oraz  cebulę, zeszklij. Następnie dorzuć i przesmaż pomidory tak, aby soki odparowały. Do pomidorów dodaj kaszę jaglaną i wymieszaj. Dolej także przecier pomidorowy, dopraw dużą ilością soli, pieprzu i ziół. Gdy sos się delikatnie zredukuje, zrób niewielkie wgłębienia i wylej rozbite jajka. Trzymaj na ogniu dopóki białka się nie zetną.
Smacznego !

5 komentarzy:

  1. od jakiegoś czasu zabieram się za przygotowanie szakszuki i chyba Twoja jest kolejnym bodźcem by w końcu zrealizować plany:)

    OdpowiedzUsuń
  2. musimy przetestować ten przepis, bo wydaje się megapyszyny
    i zapraszamy do nas
    blotodlazuchwalych.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. ale apetycznie, pozywnie i jak pysznie się prezentuje! :)
    zapraszam do wzięcia udziału w konkursie :) http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2015/02/konkurs-walentynkowy.html

    OdpowiedzUsuń
  4. Pierwszy raz zobaczylam to u Nigeli Lawson parę lat temu. Do dziś jajeczny faworyt!;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nareszcie blog jakiego szukałam od dawna! Ale te przepisy wyglądają apetycznie :) Będę Panią odwiedzać :)

    OdpowiedzUsuń

Drukuj