środa, 28 stycznia 2015

Niewyrastający chleb gryczany z pestkami dyni. Dieta przeciwgrzybicza.


Czasem sekret tkwi w prostocie receptury. 
Aby przygotować ten chlebek niezbędne są tylko woda i mąka. 
Smak możesz wzbogacić oczywiście solą, przyprawami i nasionami.
Wykonanie jest dziecinnie proste. 
Mam jedynie zastrzeżenie co do ilości w przepisie. 
Kolejnym razem zapewne wykorzystam większą blachę i  co najmniej 200 gramów mąki !
Idealny dla osób, u których w menu nie ma miejsca na drożdże.

Przepis pochodzi z książki -Kuchnia polska bez pszenicy

Potrzebujemy:

  • 100 gramów mąki gryczanej jasnej, lub 200, 300 i więcej
  • 100 ml wody, lub 200, 300 i więcej.
  • mała łyżeczka soli
  • pestki dyni do posypania
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Przy użyciu miksera lub łyżki wymieszaj starannie mąkę z wodą oraz solą. Im dłużej będziesz wyrabiać tym ciasto będzie pulchniejsze. Możesz w tym miejscu również dodać ulubione przyprawy. Ciasto przełóż do silikonowej lub standardowej (posmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką ) foremki o wymiarach 26 x 10 cm. Jeżeli zwiększasz proporcje użyj takiej foremki aby ciasto miało 1 - 1,5 cm grubości.  Chlebek posyp ziarnami pestek dyni. Keksówkę przykryj szczelnie folią aluminiową lub drugą odwróconą formą. Piecz przez około godzinę na jednej z dolnych półek. Przestudzony pokrój na kawałki, a później wzdłuż. Chleb dość dobrze znosi mrożenie.
Smacznego ! 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj