piątek, 30 stycznia 2015

Bezglutenowy chleb gryczano-amarantusowy ze słonecznikiem


To chyba najbardziej puszysty i delikatny chleb jaki kiedykolwiek jadłam !
Wykorzystuję tylko ciemne mąki i dużą ilość ziaren ze słonecznika.
Te małe i niepozorne nasionka są kopalnią cynku !
Podstawą tego chlebka są jajka, które są dozwolone w diecie candida, o ile nie są dla nas alergenem. 

Inspiracja : Zdrowo zakręcona

Potrzebujemy:
Przygotowanie:
Piekarnik nastaw na 180 stopni. Siemię lniane zalej 75 ml wrzątku, wymieszaj i odstaw do przestygnięcia. Mąki odmierz, przesiej i połącz z proszkiem do pieczenia, solą oraz słonecznikiem. Do suchych składników dołóż żółtka oraz zaparzone siemię lniane. Polącz całość, w razie potrzeby dodaj dodatkowe porcje wody, tak by udało się  wymieszać ciasto. W osobnej miseczce ubij białka na sztywno z odrobiną soli. Delikatnie wmieszaj , najlepiej partiami pianę z  białek do przygotowanego  wcześniej ciasta. Przełóż do keksówki, u mnie silikonowa /11 x 20 cm/  i piecz przez około 45 minut, do tzw. suchego patyczka . Wystudź na kratce.
Smacznego !

7 komentarzy:

  1. Akurat mam amarantus i zapas chleba BG się kończy, najwyższy czas spróbować samemu zrobić chleb BG :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak najbardziej. Tylko nie radzę robić z samej amarantusowej :) Pozdrawiam !

      Usuń
  2. Chlebek.przepyszny i mieciutki, jestem zachwycona! ;)Zastanawia mnie czy mogę go zamrozic?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak :) piekę i od razu zamrażam nadmiar. Mało tego pozostaje puszysty :-)

      Usuń
  3. Mam gryczaną a nie mam amarantusa :( Czy można ją czymś zastąpić?

    OdpowiedzUsuń
  4. Może w Tesco można ją kupić? Nie mam zbyt wielu marketów ...

    OdpowiedzUsuń
  5. i czy można coś zrobić, żeby chlebek się przypiekł? Miał chrupiącą skórkę ;)

    OdpowiedzUsuń

Drukuj