sobota, 17 stycznia 2015

Bezglutenowa pizza bez jajek i kukurydzy






 Tadam ! 
Jest i pizza !
 Bez jaj i kukurydzy !
 Po ostatnim wakacyjnym pobycie wiem, że ta idealna, a zarazem najsmaczniejsza powinna mieć cienkie ciasto i porwaną w rękach mozzarellę. 
Chciałabym zwrócić  uwagę, że używam tutaj  naturalnych mąk, głównie gryczanej. 
Jeżeli nie przepadasz za jej posmakiem to propozycja NIE dla Ciebie. 
Ciasto nie wyrasta za bardzo, ale jest miękkie, a brzegi chrupiące ! 
Osobiście jestem zachwycona :)

Potrzebujemy:
CIASTO
  • 150 gramów mąki gryczanej jasnej
  • 50 gramów mąki ryżowej + do podsypania
  • 50 gramów skrobi ziemniaczanej
  • 10 gramów drożdży świeżych + odrobina cukru
  • mała łyżka zmielonego siemienia + 100 ml wrzątku
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżki oleju
  • około 75 ml delikatnie ciepłej wody
SOS POMIDOROWY
  • 100 gram przecieru pomidorowego
  • łyżka oleju
  • 2-3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  •  świeże lub suszone oregano
  •  świeży lub suszony tymianek
  • sól, pieprz
ULUBIONE DODATKI
  • starty ser żółty
  •  porwana mozzarella
  • szynka szwarcwaldzka
  • ser feta
Przygotowanie:
Siemię lniane zalej wrzątkiem i odstaw do przestygnięcia. Mąki odmierz, wymieszaj, przesiej przez sitko, a następnie połącz z solą. W 75 ml wody rozpuść drożdże wraz z cukrem. Drożdżowy rozczyn i zaparzone siemię lniane przelej do suchych składników i starannie wymieszaj. Ciasto może się okazać zbyt suche, dolej wtedy 1-2 łyżki wody. Pod koniec mieszania dodaj olej. Na blaszce rozłóż papier do pieczenia, oprósz go mąką ryżową. Przełóż ciasto i przy pomocy oprószonych mąką ryżową dłoni uformuj jeden lub dwa cienkie placki. Spody przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 30-40 minut.
Wymieszaj składniki na sos pomidorowy i posmaruj wierzch wyrośniętej pizzy. 
Ułóż szynkę oraz ulubione sery*. Zapiekaj przez około 15 minut  w temperaturze 220 stopni.
Smacznego !

* Uwaga ! przy tak cienkim cieście nie można przesadzić z ilością dodatków !

4 komentarze:

  1. Hmmm, nigdy bym nie wpadła na to, żeby dodać mąkę ryżową do pizzy. Wielki plus za mąkę gryczaną, bo na pewno nadaje ciastu ciekawy smak. Ciekawy przepis, dziękuję! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. świetna ta Twoja pizza, jak nie jadałam pizzy tak tą Twoją z chęcią bym spróbowała ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dzisiaj na kolację będzie! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę o relację :) Trzymam kciuki najmocniej jak się da :D

      Usuń

Drukuj