sobota, 6 grudnia 2014

Świąteczny gryczany marchewkowiec z bakaliami !

 Jak można usłyszeć w reklamie coraz bliżej święta !
Dziś 6 grudnia i w wirtualnym świecie chciałabym podarować prezent.
Przepis  na ciasto łatwe w przygotowaniu, wilgotne, wypełnione po brzegi bakaliami.
Zapach cynamonu rozgrzeje każdego.
Możecie dodatkowo zrobić lukier lub podać ze słodzonym serkiem mascarpone.

Bóg da­je szczęście, ale człowiek mu­si je złapać.
- Adolf Kolping

Potrzebujemy:
  • szklankę mąki gryczanej niepalonej
  • szklankę startej marchewki (drobne oczka)
  • 2 jajeczka
  • 1/2 szklanki ksylitolu 
  • 1/2 szklanki oleju
  • łyżeczkę sody
  • łyżeczkę bg proszku do pieczenia
  • płaską łyżeczkę cynamonu
  • 1/2 szklanki suszonych daktyli
  • 1/3 szklanki orzechów włoskich
  • garść suszonych śliwek lub rodzynek
Przygotowanie:
Mąkę przesiej i wymieszaj z ksylitolem, sodą, proszkiem oraz cynamonem. Orzechy włoskie posiekaj. Suszone daktyle oraz śliwki pokrój na drobne kawałki. Tak przygotowane bakalie oraz marchewkę dorzuć do suchych składników i wymieszaj całość. W oddzielnym naczyniu zmiksuj całe jajka z olejem. Następnie przelej je do reszty składników i przy pomocy łyżki wymieszaj na jednolite ciasto. Gotowe przełóż na wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę (21 cm). Piecz przez około 45 minut w temperaturze 175 stopni
Smacznego !




6 komentarzy:

  1. jakie pyszne ciasto i zdrowe, czyli takie jakie sama piekę! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny przepis - do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  3. czy uda się bez jajek, jak myślisz? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jajka 3mają całość. Może zaparzone siemię lniane lub banan by się sprawdził ale nie gwarantuję :)

      Usuń
  4. czy mozna zastąpic ksylitol miodem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie bardzo, bo ciasto będzie zbyt płynne. Najlepiej cukrem lub innym stałym słodzidłem

      Usuń

Drukuj