piątek, 17 października 2014

Makaron ryżowy z pogrzybkami



Satysfakcja. 
Pójść w las i samodzielnie nazbierać cudnych i młodych podgrzybków.
 A potem wyczarować pyszne danie. 
Nie należy ono do lekkich, ale od czasu do czasu...
Pierwszy raz wykorzystuję tutaj naturalny makaron ryżowy.
Nie dość, że jest gotowy w 3 minutki to bardzo dobrze łączy się z sosem.

 To straszne po­myśleć, że giną la­sy, chwała i uro­da ziemi, aby się za­mienić w ga­zety i ty­siące głupich pub­li­kac­ji, które pójdą na śmiet­nik i do kanałów ...
Jan Parandowski

 2-3 porcje
Potrzebujemy:
  • duża cebula
  • 200 gram młodych podgrzybków
  • łyżka masła
  • 100 gram makaronu ryżowego wstążki
  • 120 ml śmietany 30%
  • kawałek sera typu parmezan
  • świeżo mielony pieprz
  • sól
  • posiekana natka pietruszki
Przygotowanie:
Grzyby starannie oczyść i pokój na dość cienkie plasterki. Cebulę pokrój w drobną kostkę. Na rozgrzanej patelni rozpuść masło i zeszklij cebulę. Następnie dodaj grzyby i smaż całość przez około 10 minut. W razie potrzeby, podlej odrobiną wrzątku. W międzyczasie przygotuj makaron ryżowy. Wystarczy suchy zalać gorącą wodą i pozostawić na 3 minuty ! Gotowe grzybki z cebulą zalej śmietaną, dopraw solą oraz sporą ilością pieprzu i dorzuć gorący makaron. Wchłonie on aromatyczny sos. Porcje makaronu przełóż na talerze, posyp startym parmezanem oraz pietruszką.
Smacznego !



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj