niedziela, 7 września 2014

Naleśnik ryżowy, słodka dynia i kremowy serek


 
 









Lekki jak chmurka, cienki  i najdelikatniejszy ze wszystkich,
 naleśnik na mące ryżowej.
W parze jesienny akcent, słodka dynia.
Jeżeli preferujecie wytrawne naleśniki to polecam  wykorzystać pure z dyni z
 tego 
przepisu.

,, Pozbierać jest się dziesięć razy trudniej, niż rozsypać "
Suzanne Collins

- 4 naleśniki -


Potrzebujemy:
NALEŚNIKI
  • 1/2 szklanki mąki ryżowej
  •  jajeczko
  • 3/4 szklanki płynu ( u mnie woda + 3 łyżki mleka 7,5% )
  • odrobina oleju lub kawałek stopionego masła
  • szczypta soli
FARSZ
  • 300 gram dyni
  • spora łyżka masła
  • 40 gram miodu
  • cynamon
  • ok. 250 gram kremowego serka białego
Przygotowanie:
Wymieszaj starannie składniki na ciasto naleśnikowe, odstaw na około 15 minut. W tym czasie obierz dynię, pokój na małe kawałki. Na patelni rozpuść masło, dodaj miód i dorzuć dynię, smaż przez kilka minut na małym ogniu, do momentu, aż ta stanie się miękka i zacznie się rozpadać. Przypraw odrobiną cynamonu i odstaw na bok. Na rozgrzanej oraz natłuszczonej patelni usmaż naleśniki. Podawaj z białym serkiem oraz dynią. Całość polej miodem.
SMACZNEGO :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj