wtorek, 16 września 2014

Bezglutenowy omlet ryżowy z tuńczykiem


 Ostatnio  brak czasu na eksperymentalne wypieki chleba .. . 
Zamiast kanapki z chemicznego pieczywa stawiam
 na
 wypasiony omlet z mąki ryżowej pełnoziarnistej !


- Na pustyni jest się trochę samotnym.
- Równie samotnym jest się wśród ludzi.
Antoine de Saint-Exupery 


Potrzebujemy:
OMLET
  • 2 jajeczka od szczęśliwych kur
  • 2 łyżki mąki ryżowej pełnoziarnistej
  • spora szczypta soli
PONADTO
  • 1/4 puszki tuńczyka w sosie własnym
  • garść rukoli
  •  kilka plastrów pomidora
  • ok. 50 gram kremowego serka
  • pieprz, sól
Przygotowanie:
Zacznij od wypełnienia. Rukolę umyj i osusz, pokrój pomidory. Z lodówki wyciągnij ser oraz tuńczyka.
Rozkłóć starannie jajka za pomocą widelca, następnie dodaj sól i wymieszaj  z mąką. Na patelni, na dużym ogniu rozgrzej trochę oleju, wylej przygotowane ciasto. Za pomocą łyżki wyrównaj powierzchnię. Gdy wierzch omleta będzie ścięty, przerzuć go na drugą stronę. Na  omleta wyłóż dodatki, dopraw solą oraz pieprzem i zjedz na ciepło.
SMACZNEGO :)




1 komentarz:

Drukuj