czwartek, 21 sierpnia 2014

Czerwona kapusta z jabłkami


 Nie mam pojęcia czy oczekujecie takich przepisów.
Propozycja ta jest nieskomplikowana.
Dodatek ten polecam do kaczki czy obiadu w śląskim wydaniu.
Dwa składniki, zaskakujący efekt.

 ,, O różach można pisać wiersze, ale  w  jabłko trzeba się wgryźć "
J.W. Goethe


Potrzebujemy:
  • mała  czerwona kapusta / ok. 600-700  gram /
  • 3 jabłka
  • olej lub masło klarowane
  • pieprz
  • sól
  • cynamon /opcjonalnie /
Przygotowanie:
Kapustę drobno poszatkuj, zalej małą ilością wody i gotuj pod przykryciem, aż stanie się miękka. W międzyczasie  umyj jabłka, obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój na małe kawałki. Na patelni rozgrzej kilka łyżek oleju, wrzuć  jabłka i smaż tak długo, aż te zaczną się rozpadać /pure/. Dołóż odcedzoną kapustę, wymieszaj i przesmaż całość. Dopraw do smaku solą,  pieprzem i  jeżeli lubisz cynamonem.
Jedz polskie jabłkaSMACZNEGO :)

zBLOGowani.pl




1 komentarz:

Drukuj