Propozycja ta jest nieskomplikowana.
Dodatek ten polecam do kaczki czy obiadu w śląskim wydaniu.
Dwa składniki, zaskakujący efekt.
,, O różach można pisać wiersze, ale w jabłko trzeba się wgryźć "
J.W. Goethe
Potrzebujemy:
- mała czerwona kapusta / ok. 600-700 gram /
- 3 jabłka
- olej lub masło klarowane
- pieprz
- sól
- cynamon /opcjonalnie /
Kapustę drobno poszatkuj, zalej małą ilością wody i gotuj pod przykryciem, aż stanie się miękka. W międzyczasie umyj jabłka, obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój na małe kawałki. Na patelni rozgrzej kilka łyżek oleju, wrzuć jabłka i smaż tak długo, aż te zaczną się rozpadać /pure/. Dołóż odcedzoną kapustę, wymieszaj i przesmaż całość. Dopraw do smaku solą, pieprzem i jeżeli lubisz cynamonem.
Fantastyczny dodatek :)
OdpowiedzUsuńDzięki za udział w akcji