Ciasto bananowe ?
Brownie ?
Ciężko stwierdzić.
Bardzo aromatyczne, sycące, wilgotne.
Pyszne w połączeniu z masłem i miodem.
Idealne jako deser w towarzystwie dobrych lodów i kawy.
Tak czy siak poprawa humoru gwarantowana !
,, Ludzie wierzą, że aby odnieść sukces trzeba wstawać wcześnie. Otóż nie-trzeba wstawać w dobrym humorze"
M. Achard
Potrzebujemy:
- 2 dojrzałe banany
- 1/2 jabłka
- 60 gram mąki ryżowej
- 40 gram mąki amarantusowej
- 30 gram mąki gryczanej, niepalonej
- 2 nieduże łyżki kakao
- 1 jajeczko
- 40 ml oleju
- płaska łyżeczka sody
- garść suszonych śliwek
- garść orzechów włoskich
Odmierz mąki, przesiej 2-3 razy i połącz z sodą oraz kakao. Jabłko zetrzyj na tarce na grubych oczkach, banany rozgnieć starannie widelcem. W osobnym naczyniu roztrzep jajeczko, dodaj olej, banany, jabłko i wymieszaj do powstania gładkiej masy. Następnie dorzuć drobno pokrojone suszone śliwki oraz posiekane orzechy. Na koniec dodaj mąki z sodą. Wymieszaj. Masę przełóż do foremki ( u mnie silikonowa, 11x20 cm) i piecz w 175 stopniach przez około 45 minut. Wystudź na kratce. Krój po kompletnym wystudzeniu.
SMACZNEGO :)
Zgadzam się z tym cytatem w stu procentach :)
OdpowiedzUsuńA chlebko-brownie wygląda bosko!