poniedziałek, 4 sierpnia 2014

Bezglutenowy torcik leśny


 Moje ukochane dziecko chrzestne wraz z rodzicami wyruszyło na pierwsze wakacje !
W domu zrobiło się nagle zbyt cicho i czysto. 
Poukładane samochodziki wytrwale stały na swoim miejscu.
Na powrót chciałam przygotować coś specjalnego i wyjątkowego. 
Pod rękę zabrałam małe wiaderko i wyruszyłam w pobliski las na jeżyny
Ahoj ! 
Niestraszne mi kolce.

 ,, Ludzie pragną czasami się roz­sta­wać, żeby móc tęsknić, cze­kać i cie­szyć się powrotem "
J.L.Wiśniewski

Potrzebujemy:
BISZKOPT
  • 3 średnie jajka, oddzielnie żółtka i białka
  • 65 gram pudru z ksylitolu
  • 30 gram mąki kukurydzianej
  • 20 gram mąki ryżowej
  • 10 gram skrobi ziemniaczanej
  • 20 gram kakao
FRUŻELINA- inspiracja Moje Wypieki
  •  250 gram leśnych owoców ( jeżyny, maliny i  jagody )
  • 1,5 łyżeczki żelatyny
  • 2-3  łyżki ksylitolu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej rozpuszczonej w łyżce wody
KREM
  • 500 ml śmietany 36%, schłodzona
  • 3 łyżki pudru z ksylitolu- do smaku
  • 2 x fix do śmietany / opcjonalnie /
PONCZ
  • 1/4 szklanki słabej kawy
PONADTO
  • świeże maliny i jeżyny do dekoracji
Przygotowanie:
1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Formę o średnicy 20 cm wyłóż pergaminem. Ubij białka na sztywną pianę, dodając stopniowo ksylitol. W drugim naczyniu utrzep żółtka, aż do puszystości, a następnie wmieszaj je do białkowej masy. Przesiej mąki, kakao i delikatnie wymieszaj ciasto. Przełóż do tortownicy i piecz przez około 20 minut. Nie wiem jak Wy ale ja po upieczeniu rzucam biszkopt na podłogę aby nie opadł. 
Wystudź.
2. W międzyczasie przygotuj frużelinę. Żelatynę zalej 2 łyżkami wody aby napęczniała. Owoce wraz z ksylitolem podgrzej w garnuszku do momentu rozpuszczenia  się cukru. Dodaj sok z cytryny, kartoflankę z wodą, wymieszaj, zagotuj i wyłącz gaz. Do gorących owoców dodaj żelatynę intensywnie mieszając. Wystudź.
3. Śmietanę ubij na sztywno, pod koniec dodając puder z ksylitolu. Jeżeli jest bardzo gorąco lub tort nie będzie jedzony w tym samym dniu proponuję też dodać fixy.
4. Biszkopt przekrój ostrym i długim nożem w poprzek na pół. Każdy z blatów nasącz kawą. Dolną część ciasta ułóż na paterze i rozsmaruj 3/4 owocowej frużeliny. Wyłóż i wyrównaj połowę bitej śmietany. Połóż drugą część ciasta, na niego pozostały krem śmietanowy. Wierzch tortu udekoruj owocami oraz resztą frużeliny. Schłódź w lodówce przez kilka godzin.                                                            
SMACZNEGO ! :)







                                         
A przy okazji taki mam widok z balkonu :) 
Jeżyny 2014

2 komentarze:

  1. Wygląda wspaniale! :)

    Pozdrawiam i w wolnej chwili zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Może zainteresuje Cię konkurs https://www.facebook.com/ProvenaPolska/timeline pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Drukuj