poniedziałek, 18 sierpnia 2014

Bezglutenowy chlebek bananowy / kakao, orzechy, suszone śliwki /


Chlebek ?
Ciasto bananowe ?
Brownie ?
Ciężko stwierdzić.
Bardzo aromatyczne, sycące, wilgotne.
Pyszne  w połączeniu z masłem i miodem.
Idealne jako deser w towarzystwie dobrych lodów i kawy.
Tak czy siak poprawa humoru gwarantowana !

,, Ludzie wierzą, że aby odnieść sukces trzeba wstawać wcześnie. Otóż nie-trzeba wstawać w dobrym humorze"
M. Achard
Potrzebujemy:
  • 2 dojrzałe banany
  • 1/2 jabłka
  • 60 gram mąki ryżowej
  • 40 gram mąki amarantusowej
  • 30 gram mąki gryczanej, niepalonej
  • 2 nieduże łyżki kakao
  • 1 jajeczko
  • 40 ml oleju
  • płaska łyżeczka sody
  • garść suszonych śliwek
  • garść orzechów włoskich
Przygotowanie:
Odmierz mąki, przesiej 2-3 razy i połącz z sodą oraz kakao. Jabłko zetrzyj na tarce na grubych oczkach, banany rozgnieć starannie widelcem. W osobnym naczyniu roztrzep jajeczko, dodaj olej, banany, jabłko i wymieszaj do powstania gładkiej masy. Następnie dorzuć drobno pokrojone suszone śliwki oraz posiekane orzechy. Na koniec dodaj mąki z sodą. Wymieszaj. Masę przełóż do foremki ( u mnie silikonowa, 11x20 cm) i piecz w 175 stopniach przez około 45 minut. Wystudź na kratce. Krój po kompletnym wystudzeniu. 
SMACZNEGO :)


1 komentarz:

  1. Zgadzam się z tym cytatem w stu procentach :)
    A chlebko-brownie wygląda bosko!

    OdpowiedzUsuń

Drukuj