Tym razem nie będzie dietetycznie.
Jajka, spora ilość śmietany.
Czasem odrobina rozpusty nie zaszkodzi.
Cieszę się, że ciasto było smaczne i zachowało prawidłowy kształt.
Dla przeciwwagi wielu uciążliwości życia niebo ofiarowało człowiekowi trzy rzeczy:
nadzieję, sen i śmiech.
I.Kant
Potrzebujemy:
CIASTO
- 70 gram kartoflanki
- 70 gram mąki ryżowej
- 60 gram mąki gryczanej, niepalona
- 100 gram masła, z lodówki, pokrojonego w kostkę
- małe jajeczko
- mała łyżka zimnej wody
- sól
- 300 gram piersi z kurczaka
- 150 gram świeżego szpinaku
- 2 cebule czerwone
- 4 ząbki czosnku
- przyprawa do kurczaka bg
- oliwa
- 150 ml śmietany 30 %
- 3 jajka
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Mąki wymieszaj ze sobą, przesiej 2-3 razy, dopraw solą.
Dołóż zimne masło, posiekaj nożem, następnie wbij jajeczko,
dolej łyżkę wody i szybko zagnieć ciasto. Owiń folią spożywczą
i włóż do lodówki na godzinę. W tym czasie szykujemy wypełnienie. Pokrój kurczaka na małe kawałki, dopraw. Czosnek przeciśnij przez praskę, cebulę pokrój na cienkie plasterki. Szpinak przepłucz i osusz. Na odrobinie rozgrzanej oliwy przesmaż cebulę z czosnkiem. Następnie dołóż kawałki kurczaka i smaż dalej. Na koniec dorzuć szpinak, gdy ten się skurczy odstaw patelnię na bok.
Wylep równo foremkę* ciastem, które następnie nakłuj widelcem. Spód wstaw na około 20 minut do
piekarnika (190 stp.). Śmietanę wymieszaj starannie z jajkami, dopraw solą oraz pieprzem. Gdy spód będzie juz podpieczony, wyłóż równo farszem, całość zalej jajeczną masą. Zapiekaj kolejne 20-30 minut. Podawaj na ciepło.
SMACZNEGO :)
* u mnie średnica ok. 25 cm
Czy pod pojęciem kartoflanki kryje się mąka, bądź skrobia ziemniaczana? Ja znam kartoflankę jako zupę ziemniaczaną:)
OdpowiedzUsuńI jeszcze śmietana: ma być gęsta czy nadaje się rzadka 30%?
Kartoflanka to skrobia ziemniaczana :) Śmietana słodka, rzadka jak najbardziej :)
Usuń