piątek, 29 sierpnia 2014

Bezglutenowe quiche z kurczakiem, szpinakiem i czerwoną cebulą


 Tym razem nie będzie dietetycznie.
 Jajka, spora ilość śmietany.
Czasem odrobina rozpusty nie zaszkodzi.
Cieszę się, że ciasto było smaczne i zachowało prawidłowy kształt.
Dla prze­ciw­wa­gi wielu uciążli­wości życia niebo ofiaro­wało człowieko­wi trzy rzeczy: 
nadzieję, sen i śmiech.
I.Kant
Potrzebujemy:
CIASTO
  • 70 gram kartoflanki
  • 70 gram mąki ryżowej
  • 60 gram mąki gryczanej, niepalona
  • 100 gram masła, z lodówki, pokrojonego w kostkę
  • małe jajeczko
  • mała łyżka zimnej wody
  • sól
NADZIENIE
  • 300 gram piersi z kurczaka
  • 150 gram świeżego szpinaku
  • 2 cebule czerwone
  • 4 ząbki czosnku
  • przyprawa do kurczaka bg
  • oliwa
MASA JAJECZNA
  • 150 ml śmietany 30 %
  • 3 jajka 
  • sól
  • pieprz


Przygotowanie:
Mąki wymieszaj ze sobą, przesiej 2-3 razy, dopraw solą. Dołóż zimne masło, posiekaj  nożem, następnie wbij jajeczko, dolej łyżkę wody i szybko zagnieć ciasto. Owiń  folią spożywczą i włóż do lodówki na godzinę. W tym czasie szykujemy wypełnienie. Pokrój kurczaka na małe kawałki, dopraw. Czosnek przeciśnij przez praskę, cebulę pokrój na cienkie plasterki. Szpinak przepłucz i osusz. Na odrobinie rozgrzanej oliwy przesmaż cebulę z czosnkiem. Następnie dołóż kawałki kurczaka i smaż dalej. Na koniec dorzuć szpinak, gdy ten się skurczy odstaw patelnię na bok. 
 Wylep równo foremkę*  ciastem, które następnie nakłuj widelcem.  Spód wstaw na około 20 minut do piekarnika (190 stp.). Śmietanę wymieszaj starannie z jajkami, dopraw solą oraz pieprzem. Gdy spód będzie juz podpieczony, wyłóż równo  farszem, całość zalej jajeczną masą. Zapiekaj  kolejne 20-30 minut. Podawaj na ciepło.
SMACZNEGO :)
 * u mnie średnica ok. 25 cm  





2 komentarze:

  1. Czy pod pojęciem kartoflanki kryje się mąka, bądź skrobia ziemniaczana? Ja znam kartoflankę jako zupę ziemniaczaną:)
    I jeszcze śmietana: ma być gęsta czy nadaje się rzadka 30%?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kartoflanka to skrobia ziemniaczana :) Śmietana słodka, rzadka jak najbardziej :)

      Usuń

Drukuj