czwartek, 11 września 2014

Bezglutenowe tiramisu na biszkopcie


Nawet wypiek ciasta ma swoją własną i  niebanalną historię. Otóż rybka została zaproszona na poważną uroczystość jakim jest wesele. I tak oto aby nie dostać ślinotoku na widok przecudownego torta weselnego stwierdziłam, że koniecznie muszę zabrać coś słodkiego. Oczywiście coś nowego, szybkiego w przygotowaniu i pysznego na tyle abym nie czuła się niepocieszona. Bardzo lubię smak klasycznego tiramisu. W szafce nie miałam bg biszkoptów, upiekłam zatem bardzo puszysty biszkopt.
I tak przygotowałam się wzorowo na trudne pytania:
-a Ty skąd masz już tort
- a spod stołu ! :)

Dziewięćdziesiąt pro­cent naszych zmar­twień do­tyczy spraw, które nig­dy się nie zdarzą.
Margaret Thatcher

Potrzebujemy :
BISZKOPT
  • 60 gram mąki ryżowej
  • 35 gram kartoflanki
  • 4 jajka
  • 4 płaskie łyżki cukru/ ksylitolu
  • mała łyżeczka bg proszku do pieczenia
  • mała łyżka octu jabłkowego lub soku z cytryny
KREM
  • 500 gram serka mascarpone
  • 6 żółtek (jajka umyj i sparz ! )
  • 3 łyżki cukru/ ksylitolu
PONCZ
  • mała filiżanka mocnej kawy
  • 50 ml rumu :)
PONADTO
  • starta czekolada lub kakao do dekoracji
Przygotowanie:
1.Tortownicę ( 21 cm ) wyłóż papierem do pieczenia. Mąki wymieszaj ze sobą i przesiej 2-3 razy, połącz z proszkiem do pieczenia. Rozbij jajka oddzielając białka od żółtek.  Żółtka  wymieszaj z octem jabłkowym lub sokiem z cytryny i odłóż na bok. Białka ubij na sztywno. Do piany dodawaj stopniowo cukier wciąż ucierając. Następnie odstaw mikser. Łyżką wmieszaj delikatnie żółtkową masę. Na koniec  partiami i bardzo ostrożnie wmieszaj  do ciasta mąkę z proszkiem. Piecz przez około 35 minut w temperaturze 175 stopni. Gorący biszkopt upuść na podłogę z wysokości kolan. Wystudź i przekrój w poprzek.
2. Żółtka ucieraj z cukrem bardzo długo, aż do powstania jasnej i puszystej masy (kogel-mogel). Serek mascarpone zmiksuj starannie, dodaj żółtka i miksuj dalej na wolnych obrotach, aż masy się połączą.
3.Wymieszaj zimną kawę z rumem i nasącz oba blaty biszkoptowe.
4. Przełóż biszkopt kremem. Górę udekoruj wedle uznania. Ciasto przechowuj w lodówce.

SMACZNEGO :)



1 komentarz:

Drukuj