piątek, 13 czerwca 2014

Bezglutenowe knedle z truskawkami


 Natura  hojna jest niezmiernie, co roku obdarowuje nas czerwonymi, soczystymi  i przepełnionymi słodyczą truskawkami. 
Grzechem byłoby nie skorzystać.
 Myślę, że knedle z owocami to przyjemne wspomnienie dzieciństwa dla każdego z nas. 
Nie będę próżno opowiadać, proszę tylko  na zdjęcia spojrzeć..



 ,, Chwile - jak truskawki, każda smakuje inaczej. Pamiętasz smak tylko tej ostatniej, resztę możesz sobie tylko wyobrazić "
Jan Machoń

Potrzebujemy:
  • 1 kg ziemniaków *
  • skrobia ziemniaczana
  • jajeczko
  • łyżka oleju
  • truskawki 25-30 sztuk
  • jogurt naturalny lub kwaśna śmietana
  • ksylitol/cukier do posypania
* najlepiej mączyste,  z poprzedniego sezonu

Przygotowanie:
Ziemniaki ugotuj, odcedź i przeciśnij przez praskę lub zgnieć tłuczkiem. Jeszcze gorące pure wyrównaj, wyjmij z niego 1/4 masy i uzupełnij kartoflanką. Dodaj jajko oraz olej i zagnieć ciasto. Jeżeli będzie się kleić dosypuj dodatkowe porcje skrobi. Niestety posiadałam tylko młode i co za tym idzie wodniste ziemniaki, więc musiałam dosypać sporo mąki. Partie gładkiego ciasta układaj na dłoni, spłaszcz, nałóż truskawkę, sklej i uformuj zgrabną kulkę. Gotowe knedle wrzucaj do wrzątku i gotuj 3-4 minuty od wypłynięcia. Podaj tak jak lubisz najbardziej.

SMACZNEGO :)












Wegetariański obiad IIIMilion smaków truskawekBy Niejadek Zjadł Obiadek




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj