wtorek, 27 maja 2014

Bezglutenowy tort z fasoli z borówkami

 Kto śledzi bloga ten wie, że przeżywam ostatnio fasolową fascynację. Z dystansem oglądałam  jednak przepisy na czekoladowe ciasto z fasoli. Ale jak to ? To pewnie czuć fasolę ? Odwagi dodał mi Jamie Oliver, gdyż poniższy tort przygotowywałam z myślą o Nim. Uwielbiam jego styl gotowania, pewność siebie oraz osobowość. Robi wiele i to z myślą o innych, tworzy program Fifteen dla trudnej młodzieży, przeprowadza żywieniową rewolucję walcząc tym samym ze śmieciowym jedzeniem, intryguje i zaskakuje ! 
I tak powstaje przyjemnie wilgotny, mocno czekoladowy tort. Zapewniam Was, nie czuć absolutnie fasoli.
Inspirację zaczerpnęłam z tego przepisu.
Nagle otwieram oczy i widzę ile to cudownych deserów oraz potraw można zrobić nie używając ani grama mąki !


,,Nie każdy, które­go oczy są zam­knięte, śni i nie każdy z ot­warty­mi ocza­mi może widzieć "
Anthony De Mello

Potrzebujemy :
CIASTO
  • puszka czerwonej fasoli  (400 ml )
  • 5 jajek
  • 100 gram cukru/ ksylitolu
  • 5 łyżek bezglutenowego kakao
  • 90 gram miękkiego masła
  • łyżeczka rozpuszczalnej kawy
  • łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • szczypta soli
KREM
  • 250 gram serka mascarpone
  • 250 ml śmietany 36%
  • 3 łyżki cukru pudru/ pudru z ksylitolu
POLEWA
  • 100 gram gorzkiej czekolady
  • łyżka masła
  • łyżka śmietany 
PONADTO
  • 200 gram borówek amerykańskich
WYKONANIE
Rozgrzej piekarnik do 170 stopni. Fasolę przepłucz, odsącz i zgnieć na gładką papkę  tłuczkiem do ziemniaków. Rozbij jajka oddzielając białka od żółtek. Z białek i szczypty soli ubij sztywną pianę. Masło wraz z cukrem zmiksuj na puszysty krem. Następnie dodawaj  po jednym żółtku i ucieraj dalej. Dołóż kawę, kakao, proszek, sodę oraz fasolę i połącz składniki. Na koniec dodaj 1/3 piany z białek i wymieszaj. Przełóż resztę piany i delikatnie wymieszaj ciasto. Przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy ( 21 cm) i piecz przez około 50 minut.
Przestudzony biszkopt przekrój na 3 części. Ubij bardzo schłodzoną śmietanę, pod koniec dodając cukier puder. Gdy ta jest gotowa dodaj również mocno zimny serek mascarpone ( bez  wody) i ubijaj krótko na wolnych obrotach do połączenia składników.  Przełóż tort, dokładając do jednej z warstw kremu borówki amerykańskie.
Do rozpuszczonej w kąpieli wodnej czekolady dodaj masło oraz śmietanę. Wymieszaj do uzyskania jednolitej polewy i udekoruj wierzch tortu.
SMACZNEGO !

Wszystkiego co najlepsze Jamie  ! :) 

1 komentarz:

  1. No nie mogę - cudo <3 Uwielbiam czekoladowe ciasto fasolowe, a taki tort to już w ogóle rozpusta - ale zdrowa! :) Zapisuję do szybkiego zrobienia :)

    OdpowiedzUsuń

Drukuj