czwartek, 24 kwietnia 2014

Bezglutenowy sernik nowojorski z czekoladą



Za Panem Gordonem i jego charakterkiem nie przepadam, często zastanawiam się jak nerwowe jedzenie od nerwowych kucharzy może smakować. A być może to tylko na potrzeby telewizji. Nieistotne. Na półce posiadam prezent urodzinowy, mianowicie  książkę kucharską -Szef kuchni po godzinach G.Ramsay. Urocze foteczki kuszą i przemawiają zrób mnie ! :) I padło na sernik, który koniecznie powinien znaleźć się na wielkanocnym stole. W oryginalnej recepturze do przygotowania spodu Gordon używa kruszonych ciastek. Z braku bezglutenowej wersji musiałam improwizować. I tak powstał kruchy spód z orzechowej mąki. W połączeniu z  kremowym sernikiem  w stylu nowojorskim
wyszło niebiańsko ! :)
Polecam :)
„Wszystko, czego mi potrzeba to miłość. Ale odrobina czekolady tu i tam nie zaszkodzi.”
~ Lucy Van Pelt w „Peanuts”, Charles M. Schulz
Potrzebujemy:
SPÓD
  • 100 gram mąki z orzecha włoskiego, np. Ol`Vita
  • 50 gram kartoflanki
  • 50 gram mąki ryżowej
  • 35 gram  pudru z ksylitolu/ cukru
  • 100 gram zimnego masła, pokrojonego w kostkę
  • 1 małe jajko
MASA SEROWA
  • 600 gram kremowego twarogu, u mnie President
  • 120 gram pudru z ksylitolu/ cukru
  • 200 ml kwaśnej śmietany 18 %
  • 2 duże jajka
  • kilka kropel aromatu waniliowego
PONADTO
  • 70 gram gorzkiej czekolady
Przygotowanie:

1. Mąki mieszamy ze sobą, przesiewamy i łączymy z cukrem pudrem. Dodajemy masło, rozcierając, aż powstanie kruszonka. Dokładamy jajeczko i zagniatamy szybko całość na jednolite ciasto. Owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum pół godziny. Następnie wykładamy na papier do pieczenia, przykrywamy workiem foliowym i wałkujemy. Ciasto przekładamy do formy od tortownicy, uzupełniamy braki i nakłuwamy widelcem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na mniej więcej 20 minut. Lekko przestudzamy.
2. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej.
3. Odmierzone składniki na masę serową miksujemy i wylewamy na kruchy spód. Powierzchnię musimy wygładzić w celu usunięcia pęcherzyków powietrza. Górę sernika dekorujemy roztopioną czekoladą.  Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na 35 minut. UWAGA ! Nie otwieramy piekarnika. Sernik pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia w piekarniku.  Najlepiej pozostawić go nawet na całą noc. Tak też zrobiłam.
SMACZNEGO :)

2 komentarze:

Drukuj