piątek, 14 marca 2014

Kasza jaglana po bolońsku


 Jak oswoić kaszę jaglaną ? Zwłaszcza wtedy kiedy musimy się z nią zaprzyjaźnić. Prawda jest taka, że gdyby nie dieta to może nawet tego cuda bym nie posmakowała. A jak się okazuje jaglanka to wielmożna królowa wśród kasz ! Jako jedyna działa zasadotwórczo i tym samym pomaga zachować równowagę w diecie współczesnego człowieka, która jest niestety kwasotwórcza - kawa, cukier, mięso.. kawa. Nasza królowa zawiera krzemionkę mającą zbawienny wpływ na nasze stawy, wygląd włosów, skóry i paznokci. Mało tego oczyszcza nasz organizm, dostarcza witaminy z grupy B, które poprawiają funkcjonowanie jelita grubego. I oczywiście jest gluten free :)

 ,,  ... jeśli mnie oswoisz, będziemy potrzebni jeden drugiemu "
Antoine de Saint Exupery

Potrzebujemy :
  • 1 szklanka surowej kaszy jaglanej
  • 350-400  gram mięsa mielonego
  • 3-4 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 1 cebula, pokrojona w kostkę
  • średnia marchewka, starta na tarce
  • pomidory w puszce
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • jajeczko
  • kawałek sera parmezan, starty
  • 2 łyżki oliwy
  • kurkuma
  • oregano
  • bazylia
  • pieprz
  • sól
 Przygotowanie:
1.Gotujemy kaszę. Wybrałam sposób najwytrwalszej matki Smakoterapii. Mianowicie kaszę prażymy na sucho do momentu kiedy poczujemy orzechowy zapach. Następnie na sitku przelewamy wrzątkiem, płuczemy, przekładamy do garnuszka, zalewamy wrzątkiem ( ok. 2 szklanki ) i gotujemy na minimalnym ogniu. Już nie mieszamy !
2.Zabieramy się za sos. Na oliwie szklimy czosnek z cebulą, następnie dodajemy marchewkę, przesmażamy. Warzywa przesuwamy na bok i dodajemy mięso, które  również przesmażamy na brązowo. Dokładamy pomidory, przecier i dusimy na małym ogniu około 15 minut. W razie potrzeby podlewamy wodą. Przyprawiamy oregano, bazylią, solą oraz pieprzem.
3.Przestudzoną kaszę mieszamy z jajkiem doprawiamy solą, pieprzem oraz kurkumą. Przekładamy do żaroodpornej i wysmarowanej tłuszczem foremki ( u mnie 38 x 18 cm ). Wykładamy sos. Górę posypujemy serem i zapiekamy w 180 stp. przez około 20 minut.
SMACZNEGO :)



2 komentarze:

  1. szybko, prosto ;) a jak smacznie xD

    OdpowiedzUsuń
  2. pyszne jedzonko ,coś dla mnie
    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie: http://gotujzkarolka.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Drukuj