sobota, 29 marca 2014

Bezglutenowy żurek za zakwasie gryczanym


 Święta za pasem dlatego zrobiłam kolejną wersje żurku. Tym razem na zakwasie z mąki gryczanej. Wiem wiem, zdjęcie może nie zachęca do gotowania. Miałam tylko mąkę z gryki palonej, która jak wiecie jest ciemna, stąd taki odmienny kolor zupy. Jeżeli chodzi natomiast o smak to jest pysznie, bardzo dobrze przypomina tradycyjny żurek. Jeszcze rozmyślam nad wersją z gryki niepalonej.

W życiu mogą cię spot­kać dwa rodza­je nie­szczęścia. 
Kiedy two­je naj­większe marze­nie się nie spełni. 
Al­bo kiedy się spełni.
  G.B.Shaw

Wielkanoc bez glutenu.  
Potrzebujemy:
ZAKWAS
  • 4  łyżki mąki gryczanej, u mnie palona
  • 400 ml lekko gazowanej wody
  • 2-3 ząbki czosnku ( przepołowione)
  • 2  listki laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • łyżeczka soku z cytryny
  • szczypta  cukru
PONADTO
  • 200 gram wędzonego boczku, pokrojonego
  • większa cebula, pokrojona w drobną kostkę
  • 3-4 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 400-600 ml rosołu, bulionu warzywnego lub ewentualnie wody
  •  kwaśna śmietana
  • ugotowane ziemniaki
  • majeranek
  • pieprz
  • sól
 Przygotowanie:
1. Odmierzamy składniki na zakwas, mieszamy drewnianą łyżką i odstawiamy w bardzo ciepłym miejscu na  minimum 3 pełne dni. Jak już kiedyś wspomniałam używam w tym celu naczynia wypełnionego wodą z grzałką akwariową z funkcją termostatu. Tym razem zakwas bardzo się rozwarstwiał, mieszałam go raz dziennie.
2. Gdy zakwas bąbelkuje i ma kwaśny zapach to oznaka, że jest gotowy. Zabieramy się za zupkę. Na patelni przesmażam boczek. Dokładam do niego czosnek oraz cebulę, przesmażam. Z zakwasu wykładamy czosnek, liście i ziele. W garnku mieszamy cały zakwas z rosołem i podgrzewamy, nieustannie mieszając tak aby nie powstały grudki.
Zagotowana zupa zgęstnieje, ja uwielbiam gęsty i intensywny żur. Jeżeli preferujecie rzadszy to należy dodać dodatkową porcje rosołu.  Do zupy dokładamy boczek, całość doprawiamy solą pieprzem oraz majerankiem. Podajemy z ziemniakami i kwaśną śmietaną lub jajkiem.
SMACZNEGO :)
* zdjęcia żurku zostały zrobione na zimno !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj