wtorek, 25 marca 2014

Bezglutenowy chleb bananowy z daktylami


 Moda na chlebki bananowe z całą pewnością przywędrowała z odległych Stanów. Nie wiem czy nazwa chlebek nie jest w tym momencie przesadą. Posmarowany masełkiem oraz miodem, w towarzystwie kawy smakuje wybornie. Banalnie prosty i szybki w przygotowaniu. Nie musisz nawet brudzić miksera ! W mojej wariacji cukier zamieniam na naturalną słodycz daktyli. Chlebek jest bardziej wilgotny, urzeka aromatycznym zapachem bananów. Zapraszam do testowania :)

,, Miód, cho­ciaż słod­ki, nad­miarem słodyczy tłumi ape­tyt i spro­wadza mdłości; kochaj z umiarem "
William Shakespeare

Potrzebujemy:
  • 2 dojrzałe banany
  • 65 gram mąki ryżowej
  • 65 gram mąki amarantusowej
  • 2 duże łyżki kartoflanki ( skrobi zimniaczanej )
  • 1 jajeczko
  • 40 ml oleju
  • płaska łyżeczka sody
  • małą garść daktyli
Przygotowanie :
Daktyle zalewamy na chwilę wrzątkiem, odsączamy. Mąki mieszamy ze sobą, przesiewamy 2-3 razy, łączymy z sodą. Banany rozgniatamy starannie widelcem. W osobnym naczyniu roztrzepujemy jajeczko, dodajemy olej, banany i mieszamy do powstania gładkiej masy. Następnie dorzucamy drobno pokrojone daktyle. Na końcu dodajemy mąki z sodą. Mieszamy. Masę przekładamy do foremki (u mnie silikonowa 11x20 cm) i pieczemy w 175 stopniach przez około 45 minut. Studzimy na kratce.
SMACZNEGO :)



3 komentarze:

  1. Co to jest "kartoflanka"? :) I kiedy trzeba ją dodawać? Jest w składnikach, ale potem w przepisie już się o niej nie wspomina.

    Dziękuję za odpowiedź,

    Julia

    OdpowiedzUsuń

Drukuj