niedziela, 10 listopada 2013

Bezglutenowy tort z bitą śmietaną oraz owocowymi masami



Tort banalnie prosty ale zamieszczam przepis. Mały jubilat zjadł prawie cztery kawałki więc polecam :)

Potrzebujemy:
  •  biszkopt 
  • 750 ml śmietany 30%
  • 3 opakowania Śmietan-fix - u mnie Dr.Oetker
Masa jagodowa:
  • 300 gram odsączonych jagód
  • 150 ml soku/kompotu z jagód
  • 2 łyżki cukru
  • 2 płaskie łyżki skrobi ziemniaczanej
Masa truskawkowa: 
  • 300 gram odsączonych, przekrojonych na pół truskawek
  • 150 ml soku/kompotu z truskawek
  • 1-2 łyżki cukru
  • 2 płaskie łyżki skrobi ziemniaczanej
Przygotowanie:
Proponuję rozłożyć sobie pracę i biszkopt upiec wieczorem dnia poprzedniego. Biszkopt dzielimy na 3 trzy równe części. Czas na owocowe masy. Jeśli nasze owoce są zamrożone to też wyciągamy je wcześniej, odsączamy z soku. I tak powstały sok lub  kompot z truskawek mieszamy ze skrobią oraz cukrem, podgrzewamy i mieszamy do zgęstnienia /jak kisiel/. Na koniec dodajemy truskawki, mieszamy delikatnie i odstawiamy do wystygnięcia. Analogicznie postępujemy z mają jagodową. Kiedy masy są już przestudzone ubijamy śmietanę wykorzystując Śmietan-fix. Na paterę wykładamy pierwszy blat ciasta, wykładamy jagodową masę, część śmietany. Przykrywamy kolejnym blatem, wykładamy masę truskawkową oraz kolejną porcję śmietany. Nakrywamy ostatnim blatem ciasta. Resztę bitej śmietany wykorzystujemy do dekoracji wierzchu oraz boków tortu. Przechowujemy w lodówce.                                                                               SMACZNEGO :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj