Przed wylotem na Majorkę z ogromną ciekawością czytałam w przewodniku o kulinarnych tradycjach wspomnianej wyspy. Niestety będąc już na hiszpańskiej ziemi nie miałam okazji skosztować tradycyjnego, a zarazem bezpiecznego ciasta migdałowego. Widząc ten deser przez szybę w jednej z kawiarni wiedziałam już, że na pewno zrobię domową wersję !
Oto jest. Ekspresowe, bardzo aromatyczne, puszyste, a zarazem wilgotne ciasto migdałowe. Wedle tradycji najlepiej podawać z gałką waniliowych, śmietankowych bądź orzechowych lodów !
Potrzebujesz*:
- 140 g mąki z migdałów 100%
- 110 g drobnego cukru
- 3 duże jajka
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- skórka otarta z małej cytryny bądź 1/2 pomarańczy
- cukier puder do dekoracji
* wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową
Przygotowanie:
1. Piekarnik ustaw na temperaturę 150 stopni ( góra-dół)
2. Dno tortownicy o średnicy 20-21 cm wyłóż starannie papierem do pieczenia.
2. Dno tortownicy o średnicy 20-21 cm wyłóż starannie papierem do pieczenia.
3. Do dużej miski miksera wbij całe jajka. Dodaj cukier, cynamon oraz owocową skórkę.
4. Ubijaj na wysokich obrotach przez kilka minut, aż powstanie jasna, gęsta oraz puszysta masa.
5. Przy pomocy szpatułki bądź na najniższych obrotach miksera wmieszaj delikatnie, najlepiej
partiami mąkę do jajecznej masy.
6. Ciasto przelej do formy i wyrównaj.
7. Piecz przez około 35-40 minut.
8. Przestudzone udekoruj cukrem pudrem i podawaj z ulubionymi lodami.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz