W ostatnią niedzielę miałam niespodziewanych gości ! Nie mając nic przygotowanego na słodko postanowiłam nie wpadać w panikę i zrobić lubiane przez wszystkich gofry. Nie było czasu na eksperymenty, sięgnęłam zatem po uniwersalną mieszankę mąk od Grano. Gotowe gofry układałam na kratce, a przed samym podaniem podpiekłam w piekarniku tak aby znów były nieziemsko chrupiące! Na stół podałam także świeżo ubitą śmietanę, jogurt kokosowy, letnie owoce oraz domowy dżem z czereśni. Każdy z gości tworzył swoją ulubioną wersję.
Potrzebujesz (4 duże gofry):
- 250 g uniwersalnej mieszanki mąk Grano
- małą łyżeczkę bg proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 180 ml mleka roślinnego bądź zwykłego
- łyżkę oleju+ do nasmarowania gofrownicy
- 1-2 łyżki cukru (opcjonalnie)
Do podania:
- bita śmietana
- jogurt kokosowy
- świeże owoce
- ulubione dżem
Przygotowanie:
1. Rozbij jajka starannie oddzielając białka od żółtek.
2. Do dużej miski wsyp odmierzoną porcje mąki.
3. Do mąki dodaj proszek do pieczenia, 2 żółtka oraz mleko i wymieszaj ciasto.
4. Białka jajek ubij na sztywną pianę. Opcjonalnie białka możesz ubić wraz z cukrem.
5. Do ciasta wmieszaj delikatnie białkową masę, a na następnie łyżkę oleju.
6. Puszyste ciasto przełóż do wysmarowanej olejem oraz bardzo dobrze rozgrzanej gofrownicy.
7. Piecz kilka minut, tak długo, aż gofry będą zrumienione oraz chrupiące.
8. Podawaj z ulubionymi dodatkami.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz