Czasem żyjemy w takim pędzie, że zapominamy o tym, aby karmić siebie dobrze. Chyba najszybszym daniem obiadowym jest dla mnie makaron. Buraczane pesto zrobisz w mgnieniu oka. Kto się nie boi intensywnego koloru i wytestuje przepis ?
Potrzebujesz ( 2 porcje ):
- 250 g suchego makaronu bg
- 300 g ugotowanych lub pieczonych buraków
- 100-150 ml delikatnej oliwy
- 2-3 ząbki czosnku
- 50 g sera feta
- świeży, posiekany koperek
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
1. Wstaw makaron, gotując w osolonej wodzie do miękkości.
2. W międzyczasie buraki pokrój na mniejsze kawałki i wraz z pokrojonymi ząbkami czosnku przełóż do blendera kielichowego lub naczynia od blendera ręcznego. Dolej połowę oliwy i zacznij miksować. Dolewaj dalej oliwę do momentu uzyskania bardziej płynnej i gładkiej konsystencji. Dopraw delikatnie solą oraz pieprzem.
3. Gorący makaron połącz szybko z buraczanym pesto.
4. Gotowe porcje przełóż na talerze i podawaj z pokruszonym serem feta oraz posiekanym koperkiem.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz