Bez wątpienia kapusta kiszona to nasze dobro narodowe ! Wspominałam ostatnio nasz urlop w Bieszczadach . Od razu przypomniałam sobie wizytę w karczmie, aromatyczne zapachy i ciekawe menu wypełnione po brzegi regionalnymi daniami. Nie mogłam spróbować ani jednego z nich, Adam zamówił wtedy i zachwycał się fuczkami czyli placuszkami z kapusty kiszonej. Wreszcie postanowiłam przygotować bezglutenową wersję. Są ekspresowe w przygotowaniu i przepyszne.
Potrzebujesz:
-2 porcje-
- 140 g naturalnej kapusty kiszonej
- 40 g mąki ryżowej
- 20 g mąki jaglanej bądź z ciecierzycy
- 20 g mąki z tapioki
- 20 g skrobi ziemniaczanej
- jajeczko
- ok. 75 ml mleka bądź wody
- szczyptę soli
- suszony majeranek lub zioła prowansalskie lub kminek
Przygotowanie:
1. Kapustę odciśnij z nadmiaru wody i poszatkuj.
2. Do dużej miski przesiej odmierzone porcje mąki. Dodaj płyn oraz roztrzepane jajko. Wymieszaj starannie, aż powstanie gęste i gładkie ciasto naleśnikowe.
3. Do ciasta dodaj pokrojoną kapustę i wymieszaj.
4. Masę na placuszki dopraw odrobiną soli i ulubioną przyprawą. U mnie świetnie sprawdziły się zioła prowansalskie.
5. Na rozgrzaną patelnię z tłuszczem wykładaj porcje placuszków i smaż na większym ogniu z obu stron, na intensywny złoty kolor.
6. Gotowe porcje przekładaj na ręcznik papierowy, a jeszcze gorące podawaj z jogurtem naturalnym, sosem czosnkowym, startym żółtym serem bądź gęstą śmietaną.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz