Potrzebujesz:
400 gr ugotowanej kaszy jaglanej
2 większe cebule
2 łyżki sosu sojowego bg Tamari
250 gr pieczarek
suszony tymianek
masło klarowane/oliwa
pęczek natki pietruszki
pieprz
sól
Przygotowanie:
Pieczarki umyj i posiekaj na cieniutkie plasterki. Cebule pokrój w drobną kostkę, a pietruszkę posiekaj. Na patelni rozgrzej łyżkę masła klarowanego. Zeszklij pokrojoną cebulę. Następnie dodaj pieczarki i przesmażaj kilka minut. Dopraw suszonym tymiankiem, solą, pieprzem oraz sosem sojowym. Gdy woda odparuje, a pieczarki zmiękną oraz ściemnieją wyłącz gaz. Lekko przestudzone przesiekaj ostrym nożem. Do dużej miski przełóż połowę porcji kaszy jaglanej i utrzyj na gładko przy pomocy blendera. Dodaj pozostałą kaszę, pieczarki, pietruszkę i wymieszaj. Jeśli to konieczne masę dopraw dodatkową porcją soli oraz pieprzu. Zwilżonymi dłońmi uformuj zgrabne kotleciki. Na patelni rozgrzej tłuszcz i smaż delikatnie kotleciki przez kilka minut z każdej strony. Tym sposobem uzyskamy chrupiącą skórkę.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz