Potrzebujemy: -2 naleśniki -
- 2 łyżki mąki gryczanej jasnej
- łyżkę skrobi ziemniaczanej
- łyżkę mąki ryżowej
- 1/2 łyżeczki mielonego siemienia
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- ok. 125 ml płynu (1/2 wody + 1/2 mleka roślinnego lub sama woda)
- szczypta soli
Propozycja podania:
- gotowany brokuł
- kawałki wędzonej makreli
- kawałki papryki
- majonez jaglany stąd
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe umieść w miseczce i dokładnie wymieszaj przy użyciu trzepaczki. Osobiście preferuje cieniutkie naleśniki z uroczymi dziurkami. Jeżeli wolisz grubsze dodaj mnie płynu. Naleśniki smaż na dobrej !, mocno rozgrzanej patelni, przy użyciu niewielkiej ilości oleju. Jeszcze gorący placek podawaj z różyczkami brokuła, kawałkami makreli oraz papryką. Polej majonezem jaglanym i zawiń w zgrabny rulonik.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz