Tyle zdrowia na jednym talerzu.
Klasyka z groszkiem i marchewką w roli głównej.
W wersji bezmlecznej również może pozostać w mojej opinii pyszna.
Potrzebujesz:
- ok. 3/4 szklanki nasion słonecznika
- litr bulionu
- 4-5 marchewek, najlepiej eko
- puszka groszku
- cebula
- 1-2 łyżki masła klarowanego/oliwy
- natka pietruszki
- łyżeczka mąki bg /po równo ryżowa i ziemniaczana/
- pieprz
- sól
- ksylitol
- natka pietruszki
Nasiona słonecznika zalej wodą i mocz przez noc. Następnego dnia przełóż przepłukane nasiona do wysokiego naczynia, dolej pół szklanki wody. Utrzyj całość blenderem na gładką masę. Dolewaj w miarę potrzeby wodę do otrzymania dość płynnej śmietanki. Gotową przeciśnij przez ściereczkę lub drobne sitko w celu pozbycia się fusów.
Marchewkę obierz i pokrój w kostkę lub plasterki. Groszek odcedź, a cebulę pokrój w kostkę. W garnku zagotuj bulion i dodaj marchew. W międzyczasie rozpuść na patelni masło klarowane i zeszklij cebulę. Dodaj do zupy. Gdy marchew będzie już miękka dodaj groszek. Następnie dolej do wywaru słonecznikową śmietankę. W małej ilości zimnej wody wymieszaj mąkę i zagęść zupę. Całość dopraw solą, pieprzem i odrobiną ksylitolu. Podawaj z posiekaną pietruszką.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz