poniedziałek, 11 maja 2015

Krem cebulowy z gryczanymi grzankami


Zupa. 
Nic wielkiego.
 Jednak moja raczej wytrawna dusza nie mogła wyjść z podziwu jakie to jest pyszne. 
Aromat cebulki, do tego chrupiące grzanki z gryczanego chleba na zakwasie.
 Duet idealny.


Potrzebujemy:
  • 1 litr bulionu, u mnie indyczo-króliczy
  • 6 mniejszych cebul
  • spora łyżka masła klarowanego
  • 1/3 łyżeczki suszonego tymianku
  • kilka kromek gryczanego chleba na zakwasie
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:
Najbardziej wzruszający etap. Cebule obierz i pokrój w cienkie plastry lub piórka. Na patelni rozpuść masło i dorzuć cebulę. Smaż cebulę na dość małym ogniu, mieszając co chwilę. Dopraw tymiankiem, solą oraz pieprzem, Gdy cebula zmięknie i zacznie się rumienić, wyłącz gaz. W garnuszku zagotuj bulion, dodaj cebulę i gotuj całość przez około 10-15 minut. Chleb ( może być wysuszony) pokrój w drobną kostkę. Na tej samej, rozgrzanej  patelni wysyp nasze kawałki chleba i zrumień z każdej strony. Powstaną domowe, chrupiące grzanki. Na koniec zmiksuj blenderem  zupę,ewentualnie dopraw, podawaj z grzankami.
Smacznego !

1 komentarz:

Drukuj