Dzis miałam okazję poczuć się jak rodowita włoszka, wyrabiając elastyczne ciasto na makaron.
Rok temu o tej samej porze nawet nie miałam odwagi pomyśleć o wykonaniu domowej wersji, o pominięciu gotowych mieszanek nie wspominając.
Bez skrobii pszennej bg, bez kukrydzy, bez gum !
A jednak wszystko jest możliwe.
Pozostaje jedynie odkrycie niezawodnego sposobu.
Szlaki zostały przetarte w książce Kuchnia polska bez pszenicy.
To właśnie z niej pochodzi przepis na naturalny makaron.
Pozostaje jedynie odkrycie niezawodnego sposobu.
Szlaki zostały przetarte w książce Kuchnia polska bez pszenicy.
To właśnie z niej pochodzi przepis na naturalny makaron.
4 porcje
Potrzebujemy:
MAKARON
- 130 gramów mąki gryczanej jasnej + do podsypania
- 50 gramów mąki ryżowej
- 50 gramów skrobii ziemniaczanej
- 20 gramów zmielonego złocistego siemienia lnianego
- jajeczko
- 100 ml gorącej wody
- łyżeczka soli
- olej
- 8-10 łyżek oliwy dobrej jakości
- 400 gramów piersi z kurczaka
- 8-10 suszonych pomidorów z zalewy
- 6 ząbków czosnku
- duży pęczek natki pietruszki
- przyprawa do kurczaka np. Grill Mix z Bezglutenu
- pieprz, sól
1. W misce połącz mąki, wbij jajko i wymieszaj łyżką. Dolewając stopniowo 100 ml gorącej wody, wyrabiaj ciasto rękoma, aż do uzyskania gładkiej kuli. Jeżeli to konieczne podsypuj ciasto mąką gryczaną, tak aby nie kleiło się do rąk. Gotowe podziel na trzy części i rozwałkuj na placki o grubości 2-3 mm ( u mnie dość cienko), podsypując w razie potrzeby mąką gryczaną. Każdy placek oprósz starannie mąką z obu stron i zwiń w luźy rulon. Ostrym nożem pokrój na wstążki o szerokości 3-6 mm. Delikatnie rozdziel wstązki rękoma i ułóż na blacie. Zagotuj 4 litry wody, posól i dolej olej. Gotowy makaron gotuj partiami przez około 1-2 minuty, od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Kontroluj czas gotowania, tak aby uzyskać pożądaną miękkość makaronu. Ugotowany wyjmij łyżką cedzakową, odsącz, dolej trochę oleju i przemieszaj. Unikniesz w ten sposób sklejenia.
2. Czosnek przeciśnij przez praskę. Kurczaka pokój w cienkie paski i dopraw. Pietruszkę poszatkuj. Na dużej patelni rozgrzej oliwę, dółoż czosnek. Delikatnie przesmaż i od razu dorzuć suszone pomidory, a następnie pokrojonego w paski kurczaka. Gdy kurczak będzie zrumieniony, na patelnie dodaj makaron. Delikatnie wymieszaj i przesmaż całość. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Na koniec posyp natką pietruszki.
Smacznego !
świetna propozycja~!
OdpowiedzUsuńCiekawe jak by się sprawdziła inna mąka BG? Próbowałaś?
OdpowiedzUsuńNie widzę sensu zmieniać mąkę skoro gryczana jest pyszna, posiada mnóstwo wartości odżywczych :)
UsuńRewelacja. Zagniatanie makaronu to dla mnie żadna nowość, bo wiele razy robiłam, z tym, że był to zwykły pszenny. Natomiast wersja gryczana bardzo mi się podoba i z pewnością wypróbuję. Tym bardziej, że znów zamierzam odstawić gluten.
OdpowiedzUsuń