środa, 7 stycznia 2015

Pstrąg w papilotach i cytrynowa kasza jaglana

 Dieta weryfikuje wiele.
Tego, że zmianie ulegną preferencje smakowe się nie spodziewałam.
 Od najmłodszych lat byłam wielką przeciwniczką ryb i wszelkich owoców morza. 
Obecnie przepadam za łososiem i mogłabym go jeść codziennie. 
A stek ze świeżego tuńczyka zmienił całkowicie mój pogląd na rybne dania!

Potrzebujemy:
RYBA
  • pstrąga tęczowego, wypatroszonego
  • olej
  • cytrynę
  • sól
  • pieprz
  • pęczek świeżego koperku
  • 3 ząbki rozgniecionego czosnku
KASZA
  • 150 gramów ugotowanej kaszy jaglanej
  • skórkę otartą z 1/2 cytryny
  • masło klarowane
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:
Rybę umyj i dokładnie osusz, następnie natrzyj olejem i  skrop sokiem z cytryny. Dopraw dużą ilością soli oraz pieprzu. Do środka włóż pęczek koperku. Dołóż także rozgniecione ząbki czosnku. Pstrąga przełóż na papier do pieczenia, zawiń starannie, a końcówki zwiąż. Wstaw do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na około 25 minut. Pamiętaj aby obrócić rybkę w podczas pieczenia. W międzyczasie przygotuj kaszę. Na patelni rozpuść sporą łyżeczkę masła klarowanego, dorzuć skórkę z cytryny, kaszę i przesmaż całość. Dopraw do smaku. 
Smacznego !


1 komentarz:

Drukuj