piątek, 11 czerwca 2021

Bezglutenowe ciasto jogurtowe z truskawkami



 Naprawdę jestem bardzo dumna z tego przepisu i  mam ogromną nadzieję, że również Wam  przypadnie do gustu. Ciasto jogurtowe z letnimi, soczystymi truskawkami. Ekspresowe, a zarazem łatwe w przygotowaniu. Wystarczy wymieszać poszczególne składniki, pokroić truskawki i wstawić blaszkę z ciastem na 30 minut do piekarnika. Bardzo puszyste, a zarazem wilgotne. Smakuje bosko gdy jest jeszcze delikatnie ciepłe !

TORTOWNICA  20-22 cm

Potrzebujesz:

  • 100 g mąki ryżowej
  • 20 g mąki kukurydzianej
  • 30 g skrobi kukurydzianej
  • 50 g skrobi ziemniaczanej
  • łyżeczkę bg proszku do pieczenia
  • 80 g cukru
  • 3 średnie jajka
  • 155 g jogurtu ( cały kubeczek kokosowego Plantona)
  • 75 ml oleju
  • ok. 200 g świeżych truskawek
Przygotowanie:

1. Wyciągnij wcześniej jogurt oraz jajka z lodówki tak aby nabrały temperatury pokojowej !
2. Piekarnik nastaw na 180 stopni ( góra-dół ).
3. Odmierzone porcje mąk przesiej przez sitko do dużej miski.
4. Do mąki dodaj cukier, proszek do pieczenia i wymieszaj starannie.
5. Do drugiej miski wbij jajka, wlej olej i przełóż jogurt. Wymieszaj starannie przy pomocy rózgi.
6. Mokre składniki przelej do suchych i wymieszaj również przy użyciu rózgi  do połączenia składników. Nie mieszaj zbyt długo !
7. Ciasto przelej do wyłożonej papierem do pieczenia foremki.
8. Na wierzchu ułóż przekrojone na pół kawałki truskawek.
9. Piecz przez około 30 minut.
10. Gotowe ciasto udekoruj cukrem pudrem.

Smacznego !

Zapraszam serdecznie na mój profil na Facebooku  oraz Instagram. To właśnie tam możesz zobaczyć filmik z przygotowań danej potrawy.

1 komentarz:

Drukuj