Nie ma większej motywacji do wypieku własnego chleba, niż widok najbliższych biegających z apetycznymi, glutenowymi kanapkami..
Tym razem miałam ochotę na lżejszą, słodzoną żurawiną wersję.
Chrupiąca skórka i mięciutki środek to jest to !
Mężczyźni nie potrafią poznać kobiet, ale wciąż próbują.
Kromka chleba i dwa komplementy całkiem wystarczą kobiecie,
aby przeżyć dzień.
Marcel Achard
Potrzebujemy:
- 150 gramów mąki ryżowej
- 150 gramów mąki owsianej z certyfikatem !
- 100 gramów mąki mix uniwerslany Schar
- 50 gramów skrobi ziemniaczanej
- 50 gramów mąki gryczanej jasnej
- 15 gramów drożdży świeżych
- 50 gramów suszonej żurawiny
- 2 małe łyżki zmielonego siemienia + 1/2 szklanki wrzątku
- 2 łyżki oleju
- łyżeczkę cukru
- łyżeczkę soli
- około 400 ml* delikatnie ciepłej wody
Przygotowanie:
Zmielone siemię zalej wrzątkiem, wymieszaj i odstaw do przestudzenia. Mąki odmierz, wymieszaj i przesiej. W
oddzielnej miseczce rozpuść drożdże w małej części wody z przepisu.
Zmieszaj rozpuszczone drożdże z cukrem i łyżką mąki. Wierzch posyp mąką i
odstaw na kilka minut w ciepłe miejsce. Gdy rozczyn zacznie rosnąć to
znak, że nasze drożdże są aktywne. Następnie do mącznej mieszanki dolej sparzone siemię, sól, żurawinę i wymieszaj. Dodaj także drożdżowy
rozczyn, resztę wody i zmiksuj całość starannie mikserem. Pod koniec
miksowania dolej olej roślinny. Gotowe ciasto przełóż do wysmarowanej
tłuszczem i wysypanej mąką np. amarantusową foremki, przykryj ściereczką
i odstaw w ciepłe miejsce /ok. 1 godzina/ do wyrośnięcia, mianowicie, aż objętość
wzrośnie prawie dwukrotnie. Piekarnik
rozgrzej do 200 stp. Do
rozgrzanego piekarnika włóż także małe naczynie żaroodporne z wodą (aby
zaparować piekarnik). Wyrośnięty chleb posmaruj delikatnie olejem i
piecz przez około 50 minut. Wystudź na kratce.
Smacznego !
Super, piekę podobny. Pozdrawiam :-)
OdpowiedzUsuńz chęcią spróbowałabym kromeczkę :)
OdpowiedzUsuń...witam i pytam co to za mąka z certyfikatem owsiana? czy ona jest bezglt?
OdpowiedzUsuńUżywam fińskiej z certyfikatem o nazwie Provena, ta jest bezglutenowa :) Pozdrawiam
Usuńdziękuje :)
OdpowiedzUsuń