A dziś będzie o zachciankach . Przychodzi czasem pokusa na coś śmieciowego, chrupiącego. Niestety większość chipsów, a o chrupkach nie wspominając jest zakazana. W takich momentach robię domowy popcorn lub sięgam po jakieś orzeszki. W akcie desperacji zawsze można zrobić samodzielnie kukurydziane nachosy. Z góry informuję, iż jest to banalnie proste ale skierowane dla ludzi o spokojnych nerwach. Jeśli nie masz cierpliwości do wykrawania trójkącików to radzę pójść do sklepu po gotowca.
,, Jedyny sposób, żeby uwolnić się od pokusy to jej ulec "
G.B. Shaw
Potrzebujemy :NACHOSY
- 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
- ciepła woda
- kawałek masła, roztopionego
- sól kamienna
- 1/2 ( czyli 50 gram ) serka topionego Hochland śmietankowy
- 30 gram sera startego u mnie parmezan
- 75 ml mleka
- kurkuma
- papryka ostra
- woreczek foliowy, ślizgi
- wałek kuchenny
Na umyty blat/ kuchenną ceratkę wysypujemy mąkę, którą powoli zagniatamy z wodą do momentu, aż powstanie jednolite ciasto. Odrywamy kawałek, przykrywamy folia i wałkujemy na cieniutki placek, z którego wycinamy trójkąty. Ostrym i cienkim nożem podważamy trójkąciki i przenosimy na blachę ( bez papieru ). Nachosy smarujemy masłem, posypujemy solą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 210 stp. na 10-15 minut.
W międzyczasie możemy zrobić sos. Serek topiony, ser żółty i mleko podgrzewamy w garnuszku i mieszamy. Gładki sos podzieliłam na 2 porcje. Pierwszą doprawiłam kurkumą, drugą natomiast ostrą papryką.
Wyszła mi jedna blacha nachosów. Kukurydziane są twardsze niż te sklepowe. W połączeniu z ciepłym sosem są świetne !
SMACZNEGO :)
Ile tej wody i masla?
OdpowiedzUsuńMasła trochę- tylko do posmarowania trójkącików. A wody ile mąka zabierze :)
OdpowiedzUsuń