Może już dość tych świątecznych oraz noworocznych słodkości.
Na diecie znacznie ograniczam ilość spożywanego cukru.
Ale babeczkę by się zjadło, testujemy zatem w wersji wytrawnej :)
6-7 sztuk
Potrzebujemy:- 150 gram mąki kukurydzianej
- 1/2 szklanki maślanki
- 50 gram sera cheddar
- 50 gram szynki u mnie szwarcwaldzka
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżeczka bg proszku do pieczenia
- średnia cebula czerwona ok. 60 gram
- 1 jajko
- gałązka tymianku
- sól
- pieprz
Cebulę kroimy w kostkę i przesmażamy przez kilka minut na łyżce oleju. Odstawiamy. Ser ścieramy na tarce na grubych oczkach, szynkę kroimy w kostkę. Tymianek oddzielamy od łodygi i siekamy. Mąkę przesiewamy 2-3 razy, łączymy z proszkiem do pieczenia, doprawiamy konkretnie solą oraz pieprzem. Dalej dosypujemy do niej tymianek. W drugim naczyniu mieszamy roztrzepane jajeczko z 2 łyżkami oleju oraz maślanką. Stopniowo dosypujemy suche składniki do mokrych. Gdy się połączą dodajemy 3/4 sera, szynkę oraz cebulę dalej mieszając. Wykładamy do papilotek/ foremek i posypujemy pozostałym serem. Zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 200 stp. przez około 20 minut. Muffiny najlepiej smakują na ciepło, można je również podgrzać w mikrofali ! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz