poniedziałek, 22 maja 2023

Bezglutenowe omlety biszkoptowe z bitą śmietaną oraz truskawkami


 Minimalny nakład czasu oraz pracy i w mig powstaje pyszny deser. W mojej wersji także bezcukrowy! Zobaczcie tylko czyż nie wygląda niezwykle apetycznie ???

4 sztuki 

Potrzebujesz:

  • 2 łyżki mąki bezglutenowej ( u mnie 20 g skrobi ziemniaczanej oraz 15 g mąki ryżowej)
  • łyżkę ksylitolu ( dokładnie 15 g)
  • 2 jajka
  • szczyptę soli
Do podania:
  • 200 ml śmietany 30%
  • 1-2 łyżki pudru z ksylitolu
  • śmietan fix bg 
  • świeże truskawki
Przygotowanie:
1. Piekarnik nastaw na temperaturę 170 stopni ( opcja góra-dół), a piekarnikową blachę wyłóż papierem do pieczenia.
2. Białka jaj oddziel od żółtek
3. Białka ubij ze szczyptą soli na niemal sztywną pianę, pod koniec dodawając porcjami ksylitol.
4. Gdy białka będą szkliste i sztywne dodawaj pojedynczo żółtka miksując na najniższych obrotach.
5. Do jajecznej masy dodaj przesiane porcje mąk i wymieszaj delikatnie przy pomocy łyżki bądź szpatułki.
6. Ciasto wyłóż w czterech miejscach na papier, tworząc zgrabne koła o średnicy około 10cm.
7. Piecz przez około 7-9 minut, aż biszkopty podrosną i delikatnie się zrumienią.
8. Jeszcze gorące omleciki zdejmij z papieru i zegnij delikatnie na pół.
9. Schłodzoną śmietanę ubij wraz z pudrem z ksylitolu oraz fixem na sztywno.
10. Biszkopciki podawaj wypełnione po brzegi śmietaną oraz kawałkami aromatycznych truskawek !

Smacznego !

Ściskam wirtualnie;*

Rybka Bezglutenowa

Zapraszam serdecznie na mój profil na Facebooku oraz Instagram. To właśnie tam zobaczysz filmik z przygotowań wielu potraw.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj