piątek, 4 listopada 2022

Pełnoziarniste bułeczki gryczano-owsiane

Zapraszam na długo wyczekiwany przepis na sprężyste & pełne zdrowia bułeczki. Po raz pierwszy wykorzystuję w przepisie błonnik psyllium i stwierdzam, że sprawdza się świetnie ! Jest to naprawdę godna uwagi alternatywa dla łuski babki jajowatej.

Potrzebujesz:

  • 130 g mąki gryczanej jasnej
  • 120 g bg mąki owsianej pełnoziarnistej
  • 100 g skrobi ziemniaczanej
  • 15 g bg błonnika psyllium
  • 7 g drożdży suszonych
  • łyżeczkę soli
  • ok. 400-450 ml wody
  • 1 roztrzepane jajko
  • ulubione ziarenka do posypania
Przygotowanie:

1. Piekarnik ustaw na temperaturę 190 stopni ( góra-dół).
2. Odmierzone porcje mąk przesiej do dużej miski i wymieszaj.
3. Do mieszanki mąk dodaj pozostałe suche składniki tj. błonnik, sól oraz drożdże uważając aby nie sypać drożdży bezpośrednio na sól !
4. Wymieszaj starannie.
5. Do suchych składników wlewaj partiami wodę ciągle mieszając.
6. Dobrze wyrobione ciasto przełóż na podsypaną dowolną skrobią stolnicę.
7. Uformuj 6 zgrabnych bułeczek i przełóż na wyłożoną papierem do pieczenia blachę.
8. Przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut do wyrośnięcia.
9. Każdą z wyrośniętych bułeczek posmaruj starannie jajkiem i posyp ziarenkami.
10. Blachę wstaw do piekarnika i piecz przez około 30 minut.
11. Upieczone bułeczki pozostaw do przestygnięcia.

Smacznego !

Ściskam wirtualnie;*

Rybka Bezglutenowa

Zapraszam serdecznie na mój profil na Facebooku oraz Instagram. To właśnie tam zobaczysz filmik z przygotowań

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj