wtorek, 9 sierpnia 2022

Prosty i odżywczy chleb bezglutenowy

 Zdrowie ! Jedna z najcenniejszych kwestii w naszym życiu, które doceniamy i o które zaczynamy się troszczyć dopiero wtedy gdy zaczyna szwankować...W świecie pełnym cukru, wypełniaczy, przetworzonego jedzenia oraz stresu powinniśmy zadbać o spokój ducha oraz o to czym karmimy nasze cenne ciała. Dziś częstuję przepisem na prosty, myślę bardzo odżywczy chleb. Zachowuje miękkość i dobry smak, aż do trzech dni.

Potrzebujesz:

  • 170 g mąki gryczanej jasnej
  • 80 g skrobi ziemniaczanej
  • 50 g mąki ryżowej
  • 30 g mąki owsianej
  • 20 g mąki z amarantusa
  • 15 g łuski babki jajowatej
  • paczkę suszonych drożdży -7 g Dr Oetker
  • łyżeczkę soli
  • 1/2-1 łyżeczkę cukru
  • około 400 ml delikatnie ciepłej wody
Przygotowanie:
1. Piekarnik ustaw na temperaturę 185 stopni ( góra-dół).
2. Odmierzone porcje mąk przesiej do dużej miski i wymieszaj.
3. Do mieszanki mąk dodaj pozostałe suche składniki tj. łuskę babki jajowatej, sól, cukier oraz drożdże uważając aby nie sypać drożdży bezpośrednio na sól !
4. Wymieszaj starannie.
5. Do suchych składników wlewaj partiami wodę ciągle mieszając.
6. Dobrze wyrobione ciasto przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia, małej keksówki. Wierzch wyrównaj zwilżoną dłonią i opcjonalnie oprósz mąką.
7. Foremkę odstaw w ciepłe i nieprzewiewne miejsce na minimum 30-40 minut do wyrośnięcia.
8. Piecz przez około 50 minut. Przez pierwsze 10 minut zwiększaj temperaturę do 200 stopni. Następnie wróć do temperatury 185 stopni, pamiętając aby na ostatnie 10  minut wyjąć chlebek wraz z papierem z formy i piec bez blaszki.
9. Przestudzony chlebek najlepiej przechowuj zawinięty w kuchenną ściereczkę.

Smacznego !

Zapraszam serdecznie na mój profil na Facebooku oraz Instagram.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj