czwartek, 12 sierpnia 2021

Czekoladowe & bezglutenowe brownie z cukinii




 Uwielbiam desery z dodatkiem warzyw  ! 

Po pierwsze dzięki nim bezglutenowe wypieki są bardziej wilgotne i dłużej świeże. Po drugie przemycamy zdrowe, dobroczynne witaminy i składniki odżywcze. Tym razem zapraszam na wilgotne, intensywnie czekoladowe, syte oraz mięsiste brownie. Ps. Ciasto najlepiej kroić dopiero po schłodzeniu. Smakuje wtedy niczym mleczka kanapka ze sklepowej półki :)

Potrzebujesz:

  • 200 g młodej cukinii
  • 100 g masła
  • 90 g gorzkiej czekolady np. tabliczka Goplany
  • 2 jajka
  • 115 g cukru
  • 40 g mąki gryczanej jasnej
  • 20 g mąki ryżowej
  • 15 g skrobi ziemniaczanej
  • 35 g bg kakao
  • łyżeczkę bg proszku do pieczenia
KREM
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 250 g serka mascarpone
  • 2-3 łyżki cukru pudru
lub
  • 500 ml śmietany kremówki
  • 2 bg fixy do śmietany
DEKORACJA
  • świeże oraz sezonowe owoce
Przygotowanie:

1. Dno tortownicy o średnicy 20-22 cm wyłóż starannie papierem do pieczenia.
2. Cukinię wraz ze skórką zetrzyj na małych oczkach i odciśnij na sitku z nadmiaru wody. Powinno powstać około 135- 140 g SUCHEJ cukinii.
3. Do dużej miski przesiej porcje mąk, kakao oraz proszek do pieczenia i wymieszaj starannie.
4. Czekoladę połam na kostki i wraz z masłem rozpuść w kąpieli wodnej. Pozostaw do ostygnięcia.
5. Całe jajka wbij do dużej miski i utrzyj wraz z cukrem na jasną oraz puszystą masę.
6. Wciąż miksując na wysokich obrotach jajeczną masę, wlewaj małym strumieniem czekoladę.
7. Zmniejsz obroty miksera do najniższych, wsypuj partiami porcje cukinii, a następnie suche składniki.
8. Gotowe ciasto przełóż do formy i piecz w temperaturze 180 stopni (góra-dół) przez około 25-30 minut, do suchego patyczka.
9. Schłodzoną śmietanę ubij wraz z cukrem pudrem na sztywno. Dodaj bardzo schłodzony serek mascarpone. Zmiksuj na najwolniejszych obrotach, do połączenia składników.
10. Przestudzone ciasto udekoruj kremem oraz sezonowymi owocami.

Smacznego !


Korzystając z okazji zapraszam serdecznie na mój profil na Facebooku oraz Instagram.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj