niedziela, 28 marca 2021

Bezglutenowe & mini chlebki do koszyczka


 Według wielkanocnej tradycji w koszyczku powinny znaleźć się same smakołyki. Istotnym elementem jest chlebek, pokarm niezbędny do życia, który ma nam zapewnić dobrobyt oraz pomyślność. W tym roku z chęcią przygotuję własnoręcznie upieczony, domowy chlebek. Wykorzystam gotową mieszanką od firmy GRANO, która zawiera w sobie odmierzone porcje mąk oraz  drożdże piekarnicze. Wystarczy tylko przesypać zawartość do miseczki i już można zacząć wyrabiać ciasto.

Potrzebujesz:

  • mieszankę do wypieku pieczywa Chleb Jasny bezglutenowy od firmy GRANO
  • 375 ml wody
  • 2 łyżeczki octu, u mnie winny
  • łyżkę oleju                                                                                  

Przygotowanie:
1. Mieszankę przesyp do wysokiej miski i wymieszaj starannie.
2. Do miski dolej wodę, ocet oraz olej i wyrabiaj tak długo, aż powstanie gładkie oraz zwarte ciasto.
3. Miseczkę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 10 minut.
4. Ponownie wymieszaj ciasto, obsyp dłonie oraz blat mąką ryżową. Uformuj 5 bądź 6 małych,  zgrabnych chlebków. Gotowe przełóż na wyłożoną papierem do pieczenia blachę.
5. Chlebki przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 20 minut.
6. Przed końcem wyrastania natnij chlebki ostrym nożem i wstaw do piekarnika.
7. Piecz przez około 20 minut w temperaturze 220 stopni (góra-dół).

Smacznego !

Zapraszam serdecznie na mój profil na Facebooku  oraz Instagram. To właśnie tam możesz zobaczyć filmik z przygotowań danej potrawy.

1 komentarz:

Drukuj